Статии

Влюбен ли съм или обичам ?

Днес ме попитаха:

Каква е разликата между това да си влюбен и да обичаш?

Много добър въпрос. Според мен има няколко разлики, по които можем да разграничим двете състояния.

Когато сме влюбени, в тялото ни се изливат огромни количества хормони – допамин, окситоцин и адреналин. Те са „виновни“ за постоянното чувство за еуфория дори само при мисълта за другия. Това състояние е сходно на това, когато сме пияни.

Аз затова обичам да казвам, че когато смe влюбени, не смe много нормални! 😊

Защото наистина не сме. Тогава си под влияние на хормонален коктейл, който те държи в плена си между 6 месеца и година и половина. Продължителността зависи от много фактори, на които няма да се спирам сега.

Емоциите на влюбения са много силни и са все „нагоре“. Или е силно привлечен към своя интерес, или силно усеща липсата му. Т.е. емоциите са с голяма амплитуда и са в противоположни посоки. Само, че физическото привличане не е любов.

Не я изключва, но не е доказателство за такава!

Лично аз, като психолог и треньор по личностно развитие, не препоръчвам в този период двойката да взима важни решения относно съвместния си живот. Изживейте този перод до край и когато нивата на хормоните спаднат и се нормализират, тогава решавайте дали ще останете заедно.

Когато този период свърши, най-честата фраза, която чувам е:

„Тя се промени! Вече не е същата!“

Напротив! Не се е променилa. Просто ти вече не я виждаш по същия начин. Защото хормоните ти вече не са в “турбо режим”. 😊

Мозъкът ти вече не се къпе в същото количество „дрога“. Сега вече си „нормален“ и можеш да видиш всички качества на човека отсреща, без да го идеализираш! 😊

На този етап двойката или се разпада или поема по пътя към Любовта!

Когато обичаш няма такива амплитуди в емоциите. Обичаш каквото и да се случва. Знаеш много добре позитивите и негативите на твоя любим и все пак го обичаш! Поведението му не е причина да спреш да обичаш. Минавате заедно, като екип, през всички предизвикателства и това заздравява все повече отношенията ви. Взаимно се опознавате все повече и повече. Стигате до дълбочини, които не сте знаели, че съществуват, както на индивидуално ниво така и като двойка. Корените ви се спускат все по-надълбоко и това ви прави по-устойчиви на всички бури в живота ви!

Двойката е най-важна за вас! Не децата, не родителите! Вие двамата! Защото първо е двойката и след това идват децата! Децата си отиват след време и отново остава двойката (ако сте я опазили)! Знаещите това, я бранят с цената на всичко!

Когато обичаш друг човек, ти искаш той да е щастлив, дори да е без теб!

Чувал си тази фраза, нали така?

Искаш да е щастлив, дори ти да не си в живота му и част от това щастие! Когато обичаш се молиш всеки ден за него! Чувстваш го с всяка своя клетка! Дори да е на другия край на света! Защото Любовта е енергия, а за енергията няма прегради!

Изпращаш любовта си по вятъра, по птиците, чрез дърветата и реките! Защото всичко и всички сме свързани, и сме ЕДНО!

Сърцата ни постоянно си говорят чрез неразривна енергийна мрежа!

За мен любовта е като корените на дърво. Колкото повече обичаш, толкова повече тези корените се спускат все по-надълбоко надолу, а короната на дървото расте все по-нагоре.

Колкото коренът на дървото (двойката) е по-дълбок, толкова по-плавно ще посрещат предизвикателствата си като двойка.

Когато взаимоотношенията нямат дълбочина, много лесно се разпадат. Както тревичката лесно бива пречупена от силния вятър!

Според Аюрведа истинската любов в една двойка може да настъпи само ако останат заедно 12 години и повече.

Продължителността не е гаранция за дълбоки и истински отношения. 

Все повече двойки се стремят към безусловна любов.

Да обичаш другия за това, което е, а не за това, което ТИ искаш да бъде. БЕЗ условия. Просто защото го има! Това са новите осъзнати отношения!

Дори да не е с теб! Дори да е с друг! Дори да не одобряваш как живее и какво прави…

Да обичаш ВЪПРЕКИ всичко, а не ЗАРАДИ нещо конкретно.

За мен това е Любовта! Безусловната любов е есенцията, от която е изградена Вселената и всичко в нея.

Време е да се събудим от хилядолетия потиснатост, негативни убеждения, ограничено мислене и поведение, и да стъпим в силата си на могъщи творци! Да заявим Любовта си открито!

Обичай! Отвори сърцето си и обичай!

Накратко, ако си силно привлечен от някой, осъзнай че това все още не е любов. Това са хормони в действие.

Дайте си време и не насилвайте отношенията си. Нека сами ви покажат накъде ще отидат. Нека се разгърнат такива каквито имат нужда да бъдат! Не им слагай етикети, не ги пъхай в човешки рамки и представи.

И без значение дали си влюбен в някой или силно го обичаш, не спирай да даваш най-доброто от себе си на всякъде и на всеки!

Днес повече от всякога имаме  нужда от любов дните си!

Затова, излез и бъди светлината и любовта в нечий живот ДНЕС!

Ако имаш нужда от допълнително разяснение или помощ с прилагането на тази информация, свържи се с мен и ще се радвам да ти помогна!

Изтегли безплатно ПДФ книгата ми с включен въпросник   „Съвместими ли сме?“

Вземи СЕГА онлайн видео курса с включена медитация, който създадох специално за теб, за да можеш да постигнеш финансово изобилие!

Присъедини се към духовното семейство с осъзнати творци!

Виж още за взаимоотношенията във видеото!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *