Статии

Бърз и лесен метод за ясна комуникация S.E.W.

Бърз и лесен метод за ясна комуникация S.E.W.

Методът, който искам да ти представя днес, се нарича S.E.W.

Името му идва от английски език:

S-sensations” (усещания);

E-emotions (емоции);

W – what you Want / what you don’t Want (какво Искам /какво не искам).

Този метод дава възможност да изразяваш себе си по по-ясен начин в комуникацията с партньора ти, с близките ти, с колегите ти и въобще с всички важни за теб хора в обкръжаващата те среда.

Това ще ти спести всякакви съмнения и предположения, които водят до често повтарящи се конфликти, раздразнения и неразбирателства в ежедневието ни.

Когато даваш яснота как се чувстваш и другият ти отговори със същото, тогава умът не прави предположения и не влиза в защита, т.е. в режим “страх”.

А когато изпитваме страх ние не сме в сърцата си, а в ума. Затова често първи отблъскваме хората, от страх самите ние да не бъдем отблъснати.

Този процес е създаден от Д-р Джули Коуел (психолог и автор на книгата „The Inner Map”) и е съставен от точно три стъпки (S.E.W.), които когато се следват, водят до лекота и яснота в отношенията ни с другите и предотвратяват ненужни и затормозяващи конфликтни ситуации.

Какво всъщност представлява този метод?

Първо, за да съществува някакъв спор, хората трябва да кажат или да изразят нещо, което подлежи на спор.

Например: „Ти се държиш така с мен”, „Ти ме караш да се чувствам така”…

Само че тези съждения са неверни. Никой не те кара да се чувстваш по какъвто и да е начин. Ти сам се караш да се чувстваш така.

Когато поемеш 100% отговорност за своето преживяване в дадени отношения, само тогава можеш да гарантираш успех, без да обвиняваш партньора си за начините, по които се чувстваш или се държиш.

Какви са стъпките в процеса?

Първа стъпка – Sensations (усещания). Обясни какво усещаш, какви усещания имаш в тялото си, къде се намират те.

Например: „Скъпи, усещам тежест в сърцето си” или „Скъпа, усещам топка в стомаха си”.

Втора стъпка – “Emotions” (емоции).

След обяснението на усещанията, идва ред на емоциите. Например: „Това ме кара да се чувствам изплашена, ядосана, тъжна…”

Други емоции могат да бъдат: “тъжна”, “ядосана” “уплашена”, „доволна”, „щастлива”, “обичана”,„изненадана”, “въодушевена”, “възбудена”(сексуално) и т.н.

Трета стъпка – “What do you Want / what you don’t Want” (какво искам / какво не искам).

След като правилно са изказани усещанията и емоциите, следва да се изрази желанието.

Например: “Когато се чувствам тъжна, ядосана и уплашена, аз ИСКАМ да ме прегърнеш”;

“БИХ ИСКАЛА да прекарвам повече време с теб”;

“БИХ ИСКАЛА да разговаряме повече”

или „НЕ БИХ ИСКАЛА да те загубя и с дни да си мълчим”.

 

Защо е полезно?

Всички тези стъпки са лесен начин да изразиш какво чувстваш без да използваш думи, които предизвикват спор, защото твоите усещания са неоспорими, те не предизвикват спор – „Аз се чувствам по този начин”, „Аз изпитвам тази емоция, това чувство”.

Да, ти се чувстваш по този начин и това никой не би могъл да го оспори. Без значение дали се чувстваш щастлива, изненадана, изплашена, тъжна  – това е неоспоримо.

”Бих искала да продължим нашите отношения, защото аз те обичам”,

„Бих искала да говорим по-открито за чувствата ни, защото това ще ни сближи”,

„Не бих искала да мълчим или да избягваме да разговаряме за различни теми, защото това ще ни отдалечи още повече, а ние се обичаме”.

Това е идеята! Да останеш в тялото си! Да обясниш какво изпитваш, вместо да сочиш с пръст и да обвиняваш партньора си за начините, по които се чувстваш.

За това, когато обясняваш как се чувстваш, е хубаво да бъдеш колкото се може по-детайлен, по-подробен в изказа си, по-описателен.

Наистина да обясниш и опишеш на събеседника си как се чувстваш, къде го усещаш това чувство, на какво прилича, къде е тази „топка”.

Например: „Когато не искаш да говориш с мен, аз се чувствам игнорирана, изплашена, необичана и сама. Бих искала да не се държиш така, а вместо това да седнеш и да говориш с мен и да ми кажеш ти какво усещаш, как се чувстваш и какво искаш”.

Дълбоко вярвам, че тази информация ще ти бъде полезна!

Благодаря на Джули Коуел, че е измислила метода, а на Тони Робинс, че го сподели с всички нас!

 

С любов за теб,

Аделина

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *