Статии

Петте езика на Любовта

✨ Изтегли безплатната ми пдф книга “Съвместими ли сме?“.

Защо се случва така, че двама души, които се обичат и не могат да живеят един без друг, понякога се карат, спорят, доказват нещо и не се разбират?

Той й подарява скъп букет – тя не е доволна.

Тя му готви какви ли не вкусотии – той остава равнодушен…

Според известния американски психолог Гари Чапман причината е, че всеки от нас говори на свой език на любовта.

Да го разбереш, означава да намериш общ език с партньора си. Умението да говориш на любовния език на своята половинка е ключът към дългия и щастлив съвместен живот.

Съществуват пет езика на любовта, с помощта на които всеки човек проявява своите чувства. Твоят партньор може да използва различен от твоя език на любовта – и това е нормално. Ако искаш да имате идеално семейство, научи се да говориш така, че партньорът ти да те разбира. Разбери езика на любовта на своя любим и постоянно го използвай. И всичко в отношенията ви ще е прекрасно.

1. Утвърдителни думи

Подкрепящите изрази и възхищението са средството, което запълва емоционалния ни резервоар. Важно е не само съдържанието, но тонът на гласа и невербалните жестове. Ироничният нюанс може да бъде възприет като сериозен критицизъм, а липсата на участие в разговора или гледане встрани – като отхвърляне. Думите имат огромна сила – те могат да изградят или да съборят хора, които говорят на този език.

Ако партньорът ви предимно говори на този език, избягвай: неконструктивно критикуване, незачитане и неоценяване на усилията му!

2. Качествено време заедно

Всеки иска да прекара времето си с другия. Но малко са тези, които държат на действително качествения диалог – с неподправен интерес, изслушване, споделяне, разходка или съвместен обяд. Този тип личности страдат, когато партньорът им изглежда незаинтересован или неангажиран.

Създай специално време, което да прекарвате заедно, гледай го/я в очите, подсигурете си необезпокоявани разговори! Тук е важно не количеството, а качеството и енергията, която даваш на партньора си!

3. Подаръци

Подаръците, които идват от сърцето, са изключително важни. Невинаги трябва да бъдат скъпи или големи. Важното е че този, който ги поднася е помислил за теб. Така, че този език се използва от мъже и жени, които умеят да избират и ценят подаръци.

Ако партньорът ти говори на този език, бъди сигурен, че няма да забравиш важни събития!

4. Помагане/служене

Има хора, които обичат и помагат на другите от любов. Така се чувства значими. Те се наслаждават на това, че оказват подкрепа, когато най-близките им срещат трудности и различни житейски предизвикателства. Сготви на и вместо половинката си, помогни с прането, разбери с какво може да помогнеш!

5. Физическо докосване

Има хора, които не могат да живеят без докосване. Те се нуждаят от физически израз на любовта по същия начин, по който децата се нуждаят от прегръдки. Ако не бъдат прегръщани, се чувстват необичани, неприети и нежелани. Всяко непринудено докосване, държане за ръцете и целувка значат изключително много за тях. Ако партньорът ти говори на този език, използвай езика на тялото си, внимавай за изражението на лицето ти. Една усмивка значи много за тях. Показвай физическата си привързаност редовно!

Избягвай: да пренебрегваш партньора си физически; не го оставяй дълго време без интимност (близост от всякакъв вид) и се въздържай, колкото и да не си в настроение да нямаш студена реакция (ако те прегърне или докосне, а ти не реагираш)!

Всеки може да се научи да говори на езика на любовта стига да желае!

Всички ние говорим на петте езика, но един или два от тях са преобладаващи.

Разбери кое са основните на които говори твоя партньор. Но първо разбери на какъв език говориш ти самия!

Ако не знаеш на какъв език говориш, задай си въпроса: “Кога се чувствам най-обичан?”.

Подреди езиците по важност и виж кои са водещите при теб.

Ако ние не знаем какво искаме, няма как да очакваме някой друг да го разбере. 🙂

част от текста е заимстван от: 4eti me

Изтегли книгата “Петте езика на любовта” от Гари Чапман

1 thoughts on “Петте езика на Любовта

Comments are closed.