Петте езика на любовта

В книгата си „Петте езика на любовта“ Гари Чапман говори за различните любовни езици, на които всеки от нас говори. Това е уникалният ни израз на обич и начина, по който разбираме дали другият проявява любов към нас. Всеки един от нас говори на тези пет езика, но в различна комбинация и важност. Тук е мястото с любопитство да откриеш своя език и с желание научиш този на любимия ти човек. По този начин той/тя всеки ден ще чувства, че го/я обичаме.
В книгата също се казва, че ако не знаем езика, на който партньорът ни говори, има голяма опасност той/тя често да се чувства необичан, неразбран и неподкрепен. А ние не желаем това, нали така!

Петте езика на любовта са:

 1. Езикът на утвърждаващите думи – ако това е езикът, на който основно говорите, означава, че изречения като: „Ти готвиш прекрасно“, „Ти си слънцето в моя живот“, „Изглеждаш чудесно“, „Много ми помагат разговорите ни“, „Това, което направи означава много за мен“ и т.н., ви карат да се чувствате обичани, важни и видяни.
 2. Езикът на пълноценното време заедно – да стоим заедно в една стая, всеки вперил поглед в телевизора или телефона си, или да си говорим, докато си пиша нещо с някой на компютъра, не е пълноценно прекарано време заедно.
  Ако за вашия партньор това е важно, ще е желателно да се научите да не се разсейвате с други дейности или техника, когато прекарвате време заедно.
  Изключи телефона или му спри звука. Остави всичко друго и присъствай напълно с него/нея!
  Слушай активно какво ти казва! Не се старай да отговаряш!
  Слушай и дишай в синхрон с нея/него! Няма нищо по – важно от това, което той/тя ти казва сега!
  Усвоиш ли този език, ще помогнеш на партньора си да се чувства обичан и видян всеки път, когато сте заедно!
 3. Езикът на физическото докосване – тук са включени всички видове целувки, прегръдки, гушкане, държене за ръка, случайно докосване, секс…
  Ако това е езикът, на който основно говори любимото ти същество, много лесно ще можеш да го проявяваш като го/я държиш за ръка по време на разходка, сложиш ръката си на коляното му/й докато гледате телевизия или го/я гушнеш преди заспиване… и други подобни.
 4. Езикът на помощта в къщи – ако партньорката ти често те моли да измиеш чиниите, да сготвиш, да проснеш прането или да напазаруваш храна, означава, че това е езикът на който основно говори. За нея това е проява за твоята, грижа и привързаност.
  За да се чувства обичана, е желателно да извършваш тези дейности доброволно, а не след поредица молби от нейна страна.
 5. Езикът на подаръците – ако най-важният за теб човек обича да получава подаръци, то тогава и най-малкия такъв жест би се счел за проява на любов и загриженост.
  Тези хора са наясно с целия процес, включващ идеята, времето, изработката или закупуването му, до самия акт на подаряване, и го оценяват високо!

2 thoughts on “Петте езика на любовта”

 1. Pingback: На какъв език спориш? – Life Coach & Psychologist

 2. Pingback: Какво поведение е нужно да проявявам към партньора си, за да останем заедно? – Life Coach & Psychologist

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *