Урокът на баща ми:

Любима история!


След дълъг и тежък работен ден, майка ми сложи чиния с наденички и много силно изгорял препечен хляб пред баща ми. Помня, че го чаках да го забележи
и да направи забележка, но той взе хляба, усмихна се и ме попита, как е минал денят ми в училище.

Не помня какво му казах, но си спомням, че го видях да маже масло и сладко върху изгорелия хляб и да го яде. Когато станах от масата онази вечер, помня как майка ми се извини на баща ми за изгорелия хляб и никога няма да забравя какво каза той:
“Скъпа, не се тревожи, понякога обичам препечения хляб, малко изгорял.”
По-късно, когато дойде да ме целуне за лека нощ, така както правеше всяка вечер, не се сдържах и го попитах дали наистина обича изгорял хляб. Той ме прегърна и каза:

“Майка ти имаше много тежък работен ден, много е уморена, а филийка изгорял хляб не наранява никого. Животът е пълен с несъвършени неща. Трябва да се научим да приемаме недостатъците и да оценяваме всяко от различията на другите, защото разбирането и толерантността са в основата на всяка добра връзка. Затова бъди по-мила, отколкото си мислиш,че можеш, защото всички хора в момента, в който са допуснали грешка, или “са изгорили хляба”, имат някакъв свой проблем. Оценявай това, че с грижа някой ти е предложил “хляб” и е бил добър с теб. Уважавай усилията на всекиго, защото не знаеш, какво има в главата му и какъв е проблемът му. Животът е низ от малки компромиси, за да имаш нещо голямо, истинско и стойностно!”

Тогава си дадох сметка, що е любов и защо двамата са заедно, преминали пред житейски бури и несгоди, вече близо 60 години …


Дияна Мейс

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *