Какъв е смисълът на двойката?

Защо се събираме в двойки? Питали ли сте се защо хората са програмирани да се събират в двойка?

Първото, което ви хрумва е продължението на рода, нали така? А какво да кажем за тези, които не искат да имат деца…те защо не остават сами, а също си търсят партньор? Страх от самота? Скука?…

Нека поразсъждаваме по темата. Освен, че с другия можем да създадем потомство, може да ни е по-лесно финансово и да не ни е самотно..

Това е едната страна на монетата. А другата – понякога емоционално, физически и психически не ни е по-лесно, когато има някой около нас. Особено ако този някой ни ‚дразни‘.

Няма ли да е по-лесно да сме сами и никой да не изисква от нас внимание и грижа? Когато сме най-изморени и ни се почива, няма ли да е по-добре, ако няма никой около нас който да ни мрънка за нещо? Ако сме сами просто ще си легнем, а ако не сме – ще трябва да го слушаме, защото той е наш партньор…

Да, двойката има много позитиви, но и негативните й страни не са по-малко. И въпреки това се стремим към нея. Защо?

На всички двойки, с които работя, задавам този въпрос – Каква е дефиницията (определението) ви за двойка? Отговорите се различават и в зависимост от това, което всеки един от двамата е отговорил, може да се съди дали и какви предизвикателства ще имат заедно. Всяка дефиниция показва причината поради която всеки един участник е влязъл в отношенията и какви очаквания има от тях. Едни искат да дават, други очакват да получават грижа и любов.

Ако те се различават коренно, е нужно и двамата да са запознати, за да са наясно кой какво иска от другия. Това се коментира обширно, за да няма недоразумения.

Аз мисля, че основната цел на двойката е да научим повече за себе си, покрай другия, и да растем заедно с партньора си, без да го задушаваме, а като ежедневно му създаваме предпоставки да бъде точно този, който наистина е.

Когато си сам, няма в кой да се огледаш, няма кой да отрази към теб всички онези аспекти, които не приемаш и трябва да интегрираш. А така няма как да растеш! Затова двойката е нужна, за да провокира взаимния растеж на всички участници в нея!

А ти с какви причини влизаш във връзка? За да не си сам? За да правиш редовно секс? За да има кой да се грижи за теб? Защото така е прието? За да зарадваш родителите си? За да има някой наоколо, който да шета? За да си подсигуриш жилище? За да имаш дете?

Отговори си честно! И ако имаш предизвикателства във връзката, а такива винаги има, с които не можеш да се справиш, потърси ме.

Заедно ще намерим онези убеждения, които ти пречат да имаш връзката, която искаш!

Автор: Аделина Димитрова (#A_Di)

2 thoughts on “Какъв е смисълът на двойката?”

  1. Pingback: Какво поведение е нужно да проявявам към партньора си, за да останем заедно? – Transform thyself with A_Di

  2. Pingback: Какво поведение е нужно да проявявам към партньора си, за да останем заедно? – Life Coach & Psychologist

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *